Sport!Op! započele aktivnosti na pilot programu

Kroz procjenu lokalnih potreba uočeno je da je u zapadnom dijelu grada Zagreba malo ponude za djecu koja se žele baviti sportom. Jedino što je dostupno je nogomet, koji uglavnom cilja na dječake. Problemi koji proizlaze iz nedostatka sportske ponude su:

  • Isključenje iz sporta značajnog dijela djece koja nisu zainteresirana za nogomet
  • Isključenje djece čije roditelji nemaju vremena ili sredstava da ih vode na razne sportske aktivnosti u drugim dijelovima grada
  • Nedostatak organizirane tjelesne aktivnosti izvan redovnog školskog sata
  • Djeca su lišena socijalizacije koja dolazi kroz bavljenje sportom

Tijekom prvog SportOP-a! Sastanak lokalne radne skupine dano je nekoliko ideja kako najbolje riješiti ove probleme. Na kraju je HAŠK Mladost u suradnji sa svojom sekcijom hokeja na travi izradio program ponude nove sportske aktivnosti u suradnji s dvije osnovne škole.

Program se provodi kroz organizirane sportske aktivnosti. Sudjelovanje je besplatno, a aktivnosti se odvijaju dva puta tjedno uz educirane i iskusne trenere. Ovo je strukturirani sportski program za poboljšanje tjelesnih, motoričkih i koordinacijskih vještina. Provjerene metode sportskog treninga koriste se kako bi djeca naučila kako se ponašati u različitim društvenim situacijama. Najveća prednost je što se aktivnosti u školama organiziraju odmah po završetku nastave tako da nema potrebe da roditelji vode djecu na treninge. Osim toga, roditelji znaju da su djeca u sigurnom okruženju uz organizirane aktivnosti i nadzor odraslih.