Menu

Hrvatski akademski športski klubovi Mladost Sveučilišta u Zagrebu nastavljajući tradiciju prvog studentskog kluba H.A.Š.K. osnovanog 6. studenog 1903. dao je veliki doprinos organizaciji i promicanju akademskog i hrvatskog športa kada se osniva HAŠK pri Sveučilištu u Zagrebu kao osnovno organizacijsko tijelo za promicanje športskih aktivnosti. Od 1945. društvo doživljava transformaciju, tako da 1946. godine spajanjem Akademičara i Mladosti nastaje najveće studentsko športsko društvo Mladost, a time započinje zlatno razdoblje akademskog i hrvatskog športa. Nižu se vrhunski športski rezultati u različitim športovima, poput vaterpola, odbojke, atletike, veslanja, plivanja, košarke, mačevanja, tenisa i drugih športova koji tijekom više od stoljeća sačinjavaju HAŠK Mladost.

 

Društvo od 1950. uvodi najstariju hrvatsku športsko nagradu – Trofej Mladosti – koja se svake godine dodjeljuje na godišnjoj skupštini najuspješnijim pojedincima i ekipama. Ovu prestižnu nagradu primile su stotine športaša i športskih djelatnika poput Gordana Kožulja, Tamare Boroš, Perice Bukića, Barbare Jelić, Tomislava Smoljanovića, Olivera Martinova, Ninoslava Sarage, Suzane Skoko, Petre Banović, Ivane Brkljačić, Tomislava Paškvalina, Dubravka Šimenca, Đurđe Fočić Šourek, Milke Babović, Olge Šikovec Luncer, Žarka Susića, Radovana Lipovšćaka, Žarka Dolinara i drugih eminentnih i proslavljenih imena.

 

HAŠK Mladost u svojim redovima razvija šport djece, zatim studentski, vrhunski, rekreativni i šport invalida. Društvo je od početka, u skladu s akademskim poslanjem, otvoreno za nove ideje i domete u promicanju i postignućima na području športa, razvijajući tako duh mladostaštva koji predstavlja temeljnu komponentu intelektualnog kapitala HAŠK-a Mladost.

O nama