Povijesni prikaz

Malo je športskih organizacija koje imaju takav kontinuitet i bogatu povijest poput HAŠKa Mladost. Od 1903. godine, kroz šest različitih država, kroz razne transformacije i promjene nazivlja, HAŠK Mladost predstavlja sublimaciju onog najboljeg što sačinjava hrvatski šport.

06.11.1903.

osnivanje prvog studentskog kluba H.A.Š.K.

Hrvatski akademski športski klubovi Mladost Sveučilišta u Zagrebu, nastavljajući tradiciju prvog studentskog kluba H.A.Š.K. osnovanog 6. studenog 1903., doprinio je organizaciji i promicanju akademskog, a time i hrvatskog športa.

28.10.1906.

Prva utakmica tima HAŠK Mladost i prva javna nogometna utakmica u Zagrebu

Nogomet je u HAŠKu postao ozbiljni sport tek pojavom konkurencije. 23.10.1905. godine je Prvi nogometni i sportski klub Zagreb pozvao HAŠK na nogometnu utakmicu. Haškovi su nogometaši počeli ozbiljno trenirati, za svaki izostanak s treninga bilo je potrebno predočiti pismenu ispriku kapetanu momčadi. Tako se nogomet od pučke zanimacije pretvorio u šport. No do prve utakmice došlo je tek 28.10.1906. godine te je to bila prva javna nogometna utakmica u Zagrebu. Utakmica je završila rezultatom 1:1, a bila je odigrana na takozvanom klizalištu, prostoru na kojem je kasnije sagrađena Sveučilišna knjižnica (danas državni arhiv).

1945. - 1946.

transformacija HAŠK Mladosti

Od 1945. društvo doživljava transformaciju, tako da 1946. godine spajanjem Akademičara i Mladosti nastaje najveće studentsko športsko društvo Mladost, a time započinje zlatno razdoblje akademskog i hrvatskog športa. Nižu se vrhunski športski rezultati u različitim športovima, poput vaterpola, odbojke, atletike, veslanja, plivanja, košarke, mačevanja, tenisa i drugih športova koji tijekom više od stoljeća sačinjavaju HAŠK Mladost.

1950.

dodijeljen prvi Trofej Mladosti

Društvo od 1950. uvodi najstariju hrvatsku športsko nagradu – Trofej Mladosti – koja se svake godine dodjeljuje na godišnjoj skupštini najuspješnijim pojedincima i ekipama. Prvu nagradu najboljeg športaša dobio je atletičar Ivo Kleiner, dok je prva nagrada za najbolju športašicu dodijeljena 1951. godine atletičarki Milici Šumak.

Ovu prestižnu nagradu primile su stotine športaša i športskih djelatnika poput Gordana Kožulja, Tamare Boroš, Perice Bukića, Barbare Jelić, Tomislava Smoljanovića, Olivera Martinova, Ninoslava Sarage, Suzane Skoko, Petre Banović, Ivane Brkljačić, Tomislava Paškvalina, Dubravka Šimenca, Đurđe Fočić Šourek, Milke Babović, Olge Šikovec Luncer, Žarka Susića, Radovana Lipovšćaka, Žarka Dolinara i drugih eminentnih i proslavljenih imena.

02.08.1952.

prve Olimpijske medalje Mladostaša

Zdravko Ježić i Juraj Amšel bili su prvi Mladostaši koji su osvojili olimpijsku medalju. Bila je to srebrena medalja u vaterpolu 1952. godine u Helsinkiju pod kapicom tadašnje Jugoslavije.

1988.

Nagrada najljepšeg europskog športskog parka

HAŠK Mladost je graditelj i vlasnik nekretnina Športskog parka Mladost, što je 1988. godine i pohvaljeno dodjelom nagrade najljepšeg europskog športskog parka.

2003.

Prvi put dodijeljena nagrada Mladosti za životno djelo

Od 2003. godine dodjeljuje i Nagrada Mladost za životno djelo. Prva nagrada za životno djelo dodijeljena je Žarku Susiću.

2014.

Ulazak u organizaciju European Multisport Club Association (EMCA)

HAŠK Mladost 2014. godine postaje članom EMCA mreže – European Multisport Club Association. EMCA je utemeljena kao udruga europskih multišportskih društava 2013. u ŠD Lazio u Rimu, Italija. 2017. godine EMCA registrira svoje sjedište u Bruxellesu, Belgija kao nevladina organizacija.

2015.

Prvi EU projekt u redovima HAŠK Mladosti

Od 1.1.2015. do 30.6.2016. HAŠK Mladost sudjelovao je u Erasmus+ Sport projektu Sport&Support u koordinaciji SD Lazio. Projekt je imao za cilj socijalnu inkluziju u športu. Projektom se povezalo s različitim grupama poput najmlađe djece, osoba treće dobi, djece slabijeg imovnog stanja i osoba s poteškoćama u razvoju. Središnji dan promocije projekta bila je organizacija Multišportskog dana Mladosti na Športskom parku Mladost.

Tijekom 2017. godine HAŠK Mladost sudjelovao je u projektu “WELCOME – Integracija progranika kroz šport” gdje se uz pomoć JRS-Isusovačkog centra za izbjeglice pružao multišportski program za djecu izbjeglica.

Od 1.1.2017. do 30.6.2018. HAŠK Mladost je koordinator Erasmus+ Sport projekta “Sport MyWay” koji je usmjeren na kreiranje novog inovativnog multišportskog programa za djecu u dobi 6.-11. godina. Tijekom projekta osmišljen je priručnik za instrukture kao prva publikacija EMCA Studije.

Moto HAŠK Mladosti

HAŠK Mladost u svojim redovima razvija šport djece, zatim studentski, vrhunski, rekreativni i para šport. Društvo je od početka, u skladu s akademskim poslanjem, otvoreno za nove ideje i domete u promicanju i postignućima na području športa, razvijajući tako duh mladostaštva koji predstavlja temeljnu komponentu intelektualnog kapitala HAŠK-a Mladost.

IZVRSNI OD 1903.! Malo je športskih organizacija koje imaju takav kontinuitet i bogatu povijest poput HAŠKa Mladost.

Upravljanje poslovima HAŠK Mladost obavljaju udruženi športski klubovi preko svojih predstavnika u Skupštini, Predsjedništvu i drugim tijelima HAŠK Mladost.

HAŠK Mladost dio je European Multisport Club Association (EMCA) grupe, te od 2015. godine smo aktivni u provođenju Erasmus projekta u smjeru promicanja sportske važnosti u različitim životnim smjerovima.