#LEGENDSFOREVER MILKA BABOVIĆ

Pročitajte inspirativnu priču o Mladostaškoj atletičari – Milka Babović svjetska vrhunska atletičarka i jedna od prvih ženskih športskih novinarki u Europi. Nećete požaliti!

Tijekom 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća samome europskom vrhu sprintašica pripadala je i Milka Babović. Atletičarka HAŠK-a Mladost višestruka državna prvakinja te jugoslovenska reprezentativka potvrdila je svoju kvalitetu pobjedama na balkanskim igrama u disciplinama 80 metara s preponama te 100 i 200 metara. Baveći se atletikom u karijeri je uz brojne naslove oborila 25 državnih rekorda. Također je dvaputa bila svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 m preko prepona 1953. godine u Dortmundu i 1597. u Parizu. Na Europskom Prvenstvu 1954. osvojila je peto mjesto.

Bila je proglašena najboljom športašicom Jugoslavije 1953. i 1955. godine. Zbog svojih uspjeha Milka je u anketi Sportskih novosti bila proglašena najboljoj športašicom tri puta, dok je Trofej Mladosti zasluženo osvojila čak 6 godina!

Milka je diplomirala na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu. te se od 1949. godine bavi športskim novinarstvom. Kako kaže ta njena karijera započela je skroz slučajno kada je jedan prijatelj predložio da ju pošalju da izvještava o Sportskom danu mladih jer nisu imali koga poslati. 1955. započela je kao radijska izvjestiteljica, a od 1957. na RTV Zagreb (današnja Hrvatska radio televizija – nacionalna televizija) bila je prva žena, športska TV reporterka u Hrvatskoj, jedna od osnivača športske redakcije ali i njezin prvi urednik.

U početku na televiziji joj nije baš bilo lako, problema nje bilo kada je prenosila klizanje, no publika nije dobro reagirala kada je prenosila npr. nogometne utakmice. Nije joj se zamjeralo da ne zna što govori nego jednostavno im se nije svidjelo jer to nije bio običaj. Kasnije je postala prepoznatljiv komentator koji je osvojio simpatije svojom neposrednošću, deskriptivnošću, kvalificiranošću i šarmom. Zbog specifičnoga komentiranja postala je zaštitnim znakom TV prijenosa natjecanja u umjetničkom klizanju.

U jednom intervju je rekla ukoliko želite biti dobar sportski novinar morate biti opredijeljeni prema športu kao životnoj filozofiji. I ako šport doživljavate kao nešto što vam je uljepšalo život onda to želite nekome i vratiti. Kao urednica u športskoj redakciji i mentorica mnogim generacijama športskih novinara bila je dosta stroga. Nije tolerirala kašnjenje, a za psovanje u redakciji se u škrabicu moralo staviti dva dinara. Više godina bila je predsjednica sekcije športskih novinara Hrvatskog novinarskog društva, u dvama mandatima i članica Jugoslavenskom olimpijskog odbora. Također je bila i članica izvršnog vijeća Skupštine grada Zagreba.

Dobitnica je više nagrada, među ostalima nagrade Zlatno pero HND-a 1974. godine, nagrade Grada Zagreba 1977. Nagrada za životno djelo Hrvatskoga zbora športskih novinara 1994. godine, priznanja Milan Grlović Hrvatskog novinarskog društva 2003. godine., te državne nagrade Franjo Bučar 2014. godine. Također 2018. godine osvojila je državnu nagradu Franjo Bučar za životno djelo za koju je rekla:

„Nagrada mi znači jako mnogo iako da su me pitali trebam li dobiti ili ne, rekla bih: “Pa zašto, ja samo radim svoj posao?“

Bila je jedna od sutkinja TV showa Ples sa zvijezdama, u produkciji HRT-a od 2006. do 2013. godine. Autorica je četiri priče iz serije od 8 pod nazivom „Olimpijske priče“. To su slikovnice s istinitim športskim pričama o ljudima koji su baveći se sportom doživjeli, ili još doživljavaju, ljepotu i sreću. Ove slikovnice su 2013. dobile potporu Međunarodnoga olimpijskog odbora u sklopu Olimpijske solidarnosti, u okviru programa Promicanje olimpijskih vrijednosti – „Olympic Education, Culture and Legacy“ i Hrvatskog olimpijskog odbora, a u 2014./15. godini pod potporom Ministarstva zdravlja korištene su u projektu popularizacije tjelesne aktivnosti kod djece. Milka Babović je također i UNICEF-ova dugogodišnja donatorica Čuvarica djetinjstva.

Koliki je trag ostavila u Hrvatskom novinarstvu potvrđuje i činjenica da je u povodu obilježavanja 90. obljetnice postojanja Hrvatskoga radija i 60. obljetnice Hrvatske televizije HRT u suradnji s Hrvatskom poštom pripremila prigodnu kolekciju poštansku maraka, a jedno od lica na markama je bilo i ono Milke Babović.

Priča je preuzeta sa glavne stranice projekta: projects.multisportclubs.eu