#LEGENDSFOREVER GORDAN KOŽULJ

Ovaj vrhunski plivač prekid svoje plivačke karijere nije shvatio kao kraj, već kao novi početak.

„Nijedan uspjeh nije toliko snažno pokretačko gorivo kao neuspjeh, jer nas upravo neuspjeh potiče na potrebne promjene i iskorake.“

Gordan Kožulj je bivši hrvatski plivač i višestruki državni rekorder leđnim stilom, član HAPK Mladost. U svojoj sportskoj karijeri postigao je niz vrhunskih sportskih rezultata među kojima treba istaknuti osvajanje naslova američkog (1998.), europskog (2000., 2001., 2002.) i svjetskog (2000.) plivačkog prvaka, te obaranje europskog (100m leđno) i svjetskog (200m leđno u malom bazenu) rekorda. Temeljem tih rezultata proglašen je najboljim hrvatskim sportašem 1999. (po izboru “Sportskih novosti”) i 2002. godine (po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora) te je 1999. godine dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”. Također, odlukom Predsjednika Republike odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Franje Bučara za posebne zasluge u sportu (1996.), a dobitnik je i posebne nagrade Hrvatskog olimpijskog odbora za najboljeg promicatelja hrvatskog sporta u svijetu.

Tijekom profesionalnog bavljenja sportom samostalno je upravljao svojom karijerom pri tome uvevši novi marketinški pristup promocije individualnih sportaša na hrvatskom tržištu, a u sklopu koje je uspješno realizirao brojne marketinške kampanje s Podravkom, Uniqa osiguranjem, Vindijom i drugim kompanijama. Ujedno, za Iskon Internet (danas net.hr) pisao je kolumne tijekom 2001. godine, a za pojedine dnevne novine i portale (npr. Jutarnji list) povremene članke.

Paralelno s karijerom vrhunskog sportaša Gordan Kožulj stvarao je pretpostavke za ono što slijedi: posao i život vrhunskog stručnjaka. Znajući da od plivačke karijere će teško osigurati egzistenciju, prihvatio je stipendiju vrhunskog Berkeley Sveučilišta Kalifornija koje ima i izniman plivački program. 2000. godine tamo je diplomirao političku ekonomiju, te u Hrvatskoj završivši poslijediplomski specijalistički studiji MBA (Master of Business Administration – sveučilišni specijalist poslovnog upravljanja) pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Također, Gordan je certificirani voditelj projekata: Project Management Professional (PMP) koje izdaje međunarodna institucija Project Management Institute (PMI).

Nakon završetka sportske karijere, Gordan je nastavio s profesionalnim radom kao savjetnik u Madison Consultingu. Od 2013. zaposlenik je ugledne tvrtke Deloitte u odjelu poslovnog savjetovanja gdje pomaže tvrtkama i institucijama u planiranju, razvoju i restrukturiranju kroz rješavanje ključnih pitanja kao što su strategija, alokacija troškova, procesi i upravljanje promjenama. U sklopu svojih stručnih znanja, držao je predavanja na brojnim poslovnim konferencijama (npr. Outsourcing Day 2015., Business u sportu – BUS, 2017.) te pisao članke u poslovnim medijima (Lider).

Bio je direktor Hrvatskog plivačkog saveza te je uspješno vodio kandidaturu Zagreba i Rijeke za Europske sveučilišne igre 2016.

Od 2010. do 2019. Gordan je bio član Nacionalnog vijeća za sport, stručnog i savjetodavnog tijela Hrvatskog sabora za sva pitanja u području sporta. Nadalje, na poziv Agencije za znanost i visoko obrazovanje, Gordan je bio član stručnog povjerenstva za akreditaciju visokih učilišta čija je zadaća ocjenjivanje kvalitete visokih učilišta. Također, za potrebe Europske Komisije, odnosno Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualne medije i kulturu (engl. Education, Audiovisual and Culture Executive Agency (EACEA)) Gordan djeluje kao ekspert za evaluaciju projektnih prijava na razini cijele Europe iz područja programa Erasmus+ Sport.

Od 2009. do 2013. bio je član Komisije sportaša pri European Olympic Committes.

Gordan je rado viđena javna ličnost koja se uključuje u razne dobrotvorne akcije, te se odaziva na većinu poziva za sudjelovanje, a posebno na ona vezana za business i sport.

Nakon povratka s Olimpijskih igara u Pekingu 2008. njegova karijera praktički je završila. No, htio se oprostiti od plivanja ne Europskom prvenstvu u Rijeci pred domaćom publikom. Iako je bio svjestan da, unatoč golemu odricanju, ne može napraviti puno, Kožulj je i tih posljednjih mjeseci, u kojima je već bio svjestan da je plivanje prošlost, trenirao kao da su ispred njega najbolje godine u bazenu.

Od povratka s OI počeo se psihički pripremati za život poslije plivanja. Znao je da neće biti lako, da se toliko godina ne može samo tako izbrisati, i krenuo je u pripremu za novi život, život bez bazena.

Nakon EP u Rijeci postavši napokon svjestan da je njegova sportska karijera gotova, nije dugo žalio i živio od sjećanja, već se ekspresno okrenuo svom novom životu. U samo mjesec dana bio je na nekoliko razgovora za posao, te je već 18 dana nakon završetka plivačke karijere počeo raditi na novom poslu u agenciji Madison Consulting.

Iz intervjua sa Gordanom Kožuljom

O usklađivanju sportskih i akademskih obveza:

Smatram da je za svakoga sportaša izuzetno važno voditi računa o tome. Sportska karijera počinje vrlo rano, ja sam svoju počeo u predškolskoj dobi, te jednako tako rano i završava (u usporedbi s drugim profesijama). U prosjeku, vrhunski sportaši i sportašice završavaju sportsku karijeru u dobi između 25. i 30. godine, što znači da im preostaje 2/3 života o kojemu trebaju na vrijeme razmišljati i pripremati se. Pa čak i za one koji su dovoljno zaradili te nemaju egzistencijalnih problema i potrebe tražiti svoje mjesto na tržištu rada, potrebno im je naći dublji smisao te smjer svoje osobne i intelektualne realizacije. Zato je izuzetno važno razvijati sve svoje dimenzije: tjelesne, mentalne i duhovne.

O prijekidu sportske karijere:

Kraj karijere može donijeti svojevrsni PTSP. Tranzicija predstavlja veliki problem jer sportska karijera prečesto započinje vrlo rano, pa se sportaš sjeća vrlo malo svog života izvan sporta koji je postao njegov identitet. Ako si bio vrhunski i cijenjen, često se pitaš tko si ti sada i koliko vrijediš ako tih uspjeha više nema.

Gordan je usporedio poslovni uspjeh u svijetu financija s uspjehom u sportu:

On se postiže kombinacijom talenta i rada koji se multipliciraju sa strašću. Uz to se svaki sportaš, kao i savjetnik za financije treba voditi primjerima najboljih mentora i trenera te biti spreman na odricanja i disciplinu

Također objasnio je i utjecaj sporta na ostale dijelove života:

S obzirom na to da sport jača talent, a osobu koja se njime bavi izlaže iznimnim naporima i ekstremnim uvjetima, zapravo izvlači na vidjelo najslabije točke nečijeg karaktera. Najveća je vrijednost sporta što pokazuje snažne i slabe strane, kako fizičke, tako i psihološke.

Priča je preuzeta sa glavne stranice projekta: projects.multisportclubs.eu