Image Alt

SONAR

Stop children and youth injuries with a particular focus on female athletes

početak projekta: 01.05.2022

završetak projekta: 31.10.2023

Projektni Partneri

Koordinator projekta / Španjolska

HAŠK MLADOST

Projektni partner / Hrvatska

Projektni partner / Nizozemska

Projektni partner / Norveška

Projektni partner / Francuska

Projektni partner / Španjolska

Projektni partner / Bugarska

Projektni partner / Njemačka

Opis Projekta

Primarni cilj projekta SONAR je poboljšati obrazovanje i vještine trenera u masovnim sportovima za praćenje i prevenciji sportskih ozljeda kod djece i adolescenata, s posebnim naglaskom na sportašice.

Doista, istraživanja pokazuju da se mnoge ozljede koje se liječe u bolnicama u EU-u odnose na djecu u dobi od 10 do 21 godine i da su uzrokovane sportskim aktivnostima. Iako sportska praksa ima mnoge zdravstvene dobrobiti, dionici priznaju da je edukacija trenera, sportaša i obitelji o najboljim praksama i navikama za sprječavanje ozljeda je još uvijek nedostatna.

Kako bi se riješio ovaj problem, partnerstvo predlaže razvoj SONAR Umbrella Tool, holističkog pristupa koji obuhvaća web-bazirani Sustav za nadzor ozljeda (ISS), online obrazovni program za sportske trenere i sadržaj za podizanje svijesti o prevenciji ozljeda za sportaše i roditelje.

Projekt će započeti fazom dijagnoze kako bi se razumjele potrebe ciljnih skupina i na temelju njih izgradili različiti elementi alata. Tijekom faze probnog testiranja, do 350 trenera iz različitih sportskih disciplina bit će educirano i obučeno o najučinkovitijim protokolima za prevenciju ozljeda i odgovarajućim načinima njihove provedbe, a 400 od tih trenera počet će koristiti ISS; to znači da će približno 4000 sportaša biti pod kontrolom ovog alata za nadzor. Što se tiče sportaša i roditelja, na njih 2500 pozitivno će utjecati audio-vizualni sadržaji za podizanje svijesti (stripovi i video zapisi na društvenim mrežama). SONAR će procijeniti pilot test kako bi prikupio povratne informacije i podatke od ciljnih skupina, i na temelju toga izvukao zaključke i preporuke koje će biti objavljene u vrhunskim specijaliziranim časopisima.

SONAR je transnacionalno partnerstvo koje pokriva 7 europskih zemalja predvođeno Sveučilištem Vic (Španjolska) i kombinira čvrste akademske organizacije s znanjem u području prevencije ozljeda s europskim multisport klubovima.

FOKUS PROJEKTA

Poboljšati obrazovanje i vještine trenera za praćenje i prevenciji sportskih ozljeda

GLAVNI CILJ

podizanje svijesti o prevenciji ozljeda

CILJEVI ĆE BITI POSTIGNUTI

razvojem SONAR Umbrella Tool kao holističkog pristupa prevenciji ozljeda

Vijesti s projekta

    Sorry, no posts matched your criteria.

Rezultati projekta