Image Alt

Sports&Diabetes

SPORTS&DIABETES TACKLING DIABETES WITH SPORT

početak projekta: 01.01.2020.

završetak projekta: 30.06.2022. (produženo to 31.12.2022.)

Projektni Partneri

Koordinator projekta / Njemačka

HAŠK Mladost

Projektni partner / Hrvatska

Projektni partner / referentna točka za diabetes u Europi

Projektni partner / Italy

Projektni partner / Grčka

Projektni partner / Austrija

Opis projekta

Glavni cilj ovog projekta, u skladu s misijom multisportskih klubova i ostalih uključenih partnera, je POTICANJE DRUŠTVENE UKLJUČENOSTI I JEDNAKIH MOGUĆNOSTI U SPORTU u skladu s Preporukom Vijeća Europe o tjelesnoj aktivnosti koja poboljšava zdravlje i u skladu s Smjernicama EU za tjelesnu aktivnost.

Sport ima sposobnost nadilaženja kulturnih i društvenih barijera, fizičke, društvene i ekonomske koristi koje ga čine izvrsnim alatom za poticanje društvene uključenosti.
U našem projektu naglasak je stavljen na osposobljavanje djece koja žive s dijabetesom za bavljenje sportom educiranjem svih dionika kako se nositi s rizikom dijabetesa i smanjiti strahove koji dovode do isključenosti djece s dijabetesom. Puno djece prestaje se baviti sportom kada im se postavi dijagnoza iz različitih razloga. Uglavnom je to ili strah roditelja ili nepoznavanje trenera i učitelja kako postupati s djecom s dijabetesom.

Projekt ima za cilj izraditi opsežan priručnik koji će brzo educirati sve dionike i omogućiti svoj djeci s dijabetesom bavljenje ili nastavak sportskih aktivnosti. Projekt se zalaže za jednak pristup sportu za sve, kroz uključivanje mladih osoba s dijabetesom u sportske klubove, s glavnim ciljem pokazati svima da su sposobni sudjelovati u svim sportskim aktivnostima te dostići standarde i ciljeve koje svaka druga osoba koja nema dijabetes može postići.

Sports & Diabetes

Želimo širiti pozitivnu poruku da osobama koje žive s dijabetesom treba dati istu priliku da ostvare svoje snove, bilo u školi, na poslu ili u području tjelesne aktivnosti, ali što je još važnije, osobe s dijabetesom mogu u potpunosti uživati u životu kao i svaka druga osoba sve dok poduzimaju odgovarajuće mjere.

FOKUS PROJEKTA

Je educirati i podići svijest dionika o dijabetesu i bavljenju sportom

GLAVNI CILJ

je skrenuti pažnju na činjenicu da se osobe s dijabetesom tipa 1 mogu baviti sportom kao i svaka druga osoba koja nema dijabetes.

CILJEVI ĆE BITI POSTIGNUTI

izradom praktične publikacije / širenjem svijesti o povezanosti tjelesne aktivnosti i lakše regulacije dijabetesa

Vijesti iz projekta

Rezultati projekta

Sve o projektu pročitajte i pogledajte na web stranici projekta: www.sportsanddiabetes.eu

Priručnik

Vodič o bavljenju sportom s dijabetesom tipa 1. Vodič je napravljen za sve koje zanima tema sporta i dijabetesea, posebno za trenere i profesore tjelesnog, sportaše s dijabetesom i njihove roditelje.

Strip

Stip za djecu s dijabetesom o bavljenju sportom s dijabetesom tipa 1. Strip je napravljen za sportaše do 12 godina s dijabetesom i njihove roditelje.

Tablice

Dodatne tablice za pomoć u individualizaciji bavljenja sportom i života s dijabetesom tipa 1. Tablice su napravljene za sportaše s dijabetesom i njihove roditelje.

Tips&Tricks

U Tips&Trick dio su savjeti iz prakse sportaša s dijabetesom o bavljenju sportom s dijabetesom tipa 1.

Kako uspješno trenirati sportaša s dijabetesom?

ONLINE SEMINAR ZA TRENER I SPORTSKE DJELATNIKE – 22.11.2023.

Saznaj odgovore na pitanja poput:

  • Simptomi dijabetesa i prevencija hipo- i hiperglikemije
  • Utjecaj različitih aktivnosti na razinu glukoze
  • Važnost razumijevanja individualnosti sportaša s dijabetesom
  • Važnost komunikacije sportaša i trenera
  • Kako se educirati za treniranje sportaša s dijabetesom

Predavačica seminara bit će dr. prof. Maja Cigrovski Berković, doktorica endokrinologije i profesorica na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Uz profesoricu, imat ćemo priliku izravno čuti iskustva onih koji su pročitali naš priručnik te primijenili teoriju u praksu: Krešimir Čač, trener plivanja i trener sportaša s dijabetesom i Marin Kučić Mirković, plivač s dijabetesom. Moderatorica seminara bit će jedna od idejnih začetnica ovog projekta Ines Jakopanec.