Image Alt

TENSPIN

TENSPIN- Wheelchair Tennis for Spina Bifida people

početak projekta: 01.01.2023

završetak projekta: 31.12.2023.

Projektni Partneri

Koordinator projekta / Italija

HAŠK MLADOST

Projektni partner / Hrvatska

Projektni partner / Italija

Opis Projekta

Spina Bifida (SB) je kongenitalna malformacija koja spada u skupinu defekata neuralne cijevi. U svijetu ima učestalost od otprilike 2-8 na 10.000 novorođenčadi i glavni je uzrok pedijatrijske invalidnosti. Nekoliko je studija pokazalo da mladi sa SB percipiraju nižu razinu kvalitete života u usporedbi s vršnjacima, osobito u vezi s aspektima tjelesnog funkcioniranja, te u emocionalnim i društveno/školskim domenama.

Za osobe sa spina bifidom temeljnu ulogu ima tjelesno vježbanje, koje je postalo još važnije za djecu i adolescente, ne samo zbog očitih dobrobiti koje sport ima za zdravlje, već i zbog pozitivnih učinaka koje ima na um i društvenu integraciju .

Projekt TENSPIN usmjeren je na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti SB djece i adolescenata kroz sport, a posebno organiziranjem i promicanjem tečajeva tenisa u invalidskim kolicima (WT).

Provest će se dva pilot projekta, jedan u Rimu (Italija) i jedan u Zagrebu (Hrvatska): najmanje 5 SB djece/adolescenata pohađat će WT tečajeve i pratit će se njihovo zdravstveno stanje kako bi se procijenilo poboljšanje na fizičkom, kognitivnom, psihološkom i razini društvenog stava. Osim toga, projekt TENSPIN promicat će organizaciju sportskih tečajeva, a posebno WT tečajeva u sportskim centrima na različitim lokacijama (uključujući ruralna područja i prigradska područja) kako bi se olakšao pristup fizičkim aktivnostima osobama sa Spina Bifidom.

Također će pridonijeti podizanju svijesti među SB obiteljima o značenju sporta za motoričku i mentalnu reedukaciju djece i adolescenata u cilju povećanja kvalitete života i poticanja socijalne uključenosti.

Suradnja između tri TENSPIN partnera prvi je korak u prenošenju iskustva WT za SB djecu i adolescente u različitim zemljama. Ako bude uspješna, suradnja će dovesti do stvaranja mreže koja će razviti zajedničke smjernice, pristupe i sportske događaje za podršku WT za osobe sa SB-om.

If There’s A Wheel, There’s A Way. Be brave!

FOKUS PROJEKTA

poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti SB djece i adolescenata kroz sport

GLAVNI CILJ

Osvijestiti SB obitelji o značenju sporta za motoričku i mentalnu reedukaciju djece i adolescenata u cilju povećanja kvalitete života i poticanja socijalne uključenosti.

CILJEVI ĆE BITI POSTIGNUTI

Organiziranjem sportskih tečajeva, a posebno WT tečajeva u sportskim centrima na različitim lokacijama kako bi se olakšao pristup fizičkim aktivnostima osobama sa Spina Bifidom.

Vijesti iz projekta

    Sorry, no posts matched your criteria.