Menu
Nazad na novosti

Imamo svjetske prvake i ispisanu povijest veslanja

Objavljeno: 15/09/2018

Prvi put u povijesti veslanja se dogodilo da je netko svjetski prvak u dvojcu na pariće i dvojcu bez kormilara!

Na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u veslanju za seniore, Hrvatsku su predstavile 2 posade: braća Sinković, Mladostaši, u dvojcu bez i Luka Radonić s Lukom Baričevićem u dvojcu na pariće.

Braća Sinković su od samih kvalifikacija bili uvjerljivo najbolji te tako otišli dalje s najboljim vremenom kvalifikacija, iako su u drugom dijelu utrke usporili. Prva grupa četvrfinala je izuzetno bila jaka i jedna posada koja je očekivala utrku za A finale ostat će u C finalu. Nakon kvalifikacija dvojac bez je i u polufinale prošao s najboljim vremenom. Skoro isti rezultat imali su Rumunji, ali u njihovoj četvrtfinalnoj grupi bilo je vatreno. Tamo Australci i Talijani nisu uspjeli proći u polufinale A/B.

Sigurnim veslanjem i vodstvom od početka utrke braća Sinković su ušli u finale. U finišu nisu trebali dizati tempo što znači da imaju još malo u rezervi. U drugoj grupi opet je bilo uzbudljivije. Česi, jedni od favorita prije prvenstva i Srbi nisu uspjeli ući u A finale. U toj grupi suparnike su iznenadili Španjolci.

Danas su Martin i Valent izveslali najbolju trku u dvojcu bez kormilara i uvjerljivo osvojili zlatnu medalju na svjetskom prvenstvu. To je prvi put u povijesti veslanja da je netko bio svjetski prvak u dvojcu na pariće i dvojcu bez kormilara. Utrku se može (i isplati) ponovo pogledati na www.worldrowng.com, a i naši mediji su se raspisali. Po njihovim riječima ovo im je bila najlakša utrka u dvojcu. Ono najteže odradili su na pripremama.

Dvojac na pariće je skupinu prošao kao četvrti te je sljedeću utrku veslao u repesažu. Dvojac na pariće je na trku repesaža izašao zato što je morao proći kroz cilj. Znali su da u toj grupi ne mogu proći u polufinale A/B. Poslijepodne u polufinalu C/D im se ta taktika isplatila te u subotu veslaju u C finale.

Već navečer Valent i Martin su bili u Zagrebu gdje smo im u klubu priredili skroman doček koji je potrajao skoro do ponoći. Bralić se s ostatkom ekipe vraća u nedjelju.

 

 

 

 

Imamo svjetske prvake i ispisanu povijest veslanja