Menu
Sport&Diabetes

Sport&Diabetes – prvi sastanak projekta

Objavljeno: 03/02/2020

Početak novog drugačijeg projekta s vrlo važnom temom.

Sport & Diabetes je projekt sufinanciran od strane EU koji ima za cilj stvoriti publikaciju za sve dionike i ljude koji imaju dijabetes tipa 1.

Partneri projekta Sport & Diabetes sastali su se u prostorijama IDF Europe i razgovarali na koji način najbolje provesti projekt kako bi postigli najveći uspjeh projekta.

Ciljevi projekta će se postići stvaranjem praktične publikacije usredotočene na ljude koji već imaju dijabetes i njihovu uključenost u sport, kako kroz klubove i škole, tako i širenjem svijesti o vezi između tjelesne aktivnosti i lakšeg reguliranja dijabetesa, koristeći velike mreže partnera u ovom projektu.

Koordinator TSV Bayer Leverkusen i partneri IDF Europe (Međunarodna dijabetička federacija Europa regija), HAŠK Mladost (Hrvatska), Olympiakos (Grčka), Lazio Volley (Italija) i Wiener Sport Club (Austrija) uhvatiti će se u koštac s problemima osoba s dijabetesom prilikom bavljenja sportom. Projekt je dio akcije Erasmus + Sport i sufinanciran je kroz Erasmus + program Europske unije.

U sljedećih 30 mjeseci promovirat će se socijalna uključenost i jednake mogućnosti u sportu za djecu i mlade s dijabetesom tipa 1. Glavni je cilj omogućiti djeci bavljenje sportom kroz edukaciju i podizanju svijesti svih dionika o dijabetesu i bavljenju sportom.

Konačni cilj projekata je pokazati da osobe s dijabetesom tipa 1 mogu sudjelovati u sportu jednako kao i svaka druga osoba koja nema dijabetes. Da bi se to postiglo bit će važno educirati dionike o tome kako se nositi s rizicima dijabetesa i tako smanjiti strahove koji vode do isključenja djece s dijabetesom iz sporta.

 

Sports for Different Heroes

Different heroes HAŠK-a Mladost

Objavljeno: 17/09/2019

Događaj projekta Erasmus + Sport „Sports for Different Heroes“,
Sportski park Mladost, Zagreb (Hrvatska), 16. lipnja 2019. godine

 

Projekt Erasmus + Sport „Sports for Different Heroes“ (trajanje 01.01.2019. – 30.06.2020., kojim koordinira Olympiacos, a partneri su Lazio, Crvena zvezda, APOEL i HAŠK Mladost) želi iskoristiti sport kao način integracije i uključivanja za osobe s mentalnim poteškoćama. Svaki od multišportskih klubova pristupio je provođenju projekat svojom specifičnom metodama. Dok se većina klubova koristila razne sportove, često ekipno, HAŠK Mladost se opredijelio za džudo – individualni sport u kojem se trening održava najčešće između trenera i učenika.

Svakom se učeniku pristupa prema njegovim potrebama i zahtjevima, prilagođavajući se specifičnim poteškoćama koje ima svatko od djece i mladih koji su sudjelovali u ovoj eksperimentalnoj projektnoj aktivnosti. Judo je kontaktni sport – koristi se integritetom osoba u obrani kroz ispravno držanje, pokret i pripremom za borbu. Sama borba koristi specifične tehničke pokrete koji omogućavaju osobi da se brani i postigne cilj nadvladavanja protivnika.

Na motoričkoj razini – vrlo je važno shvatiti da vježbanjem i igranjem postaje mnogo lakše motivirati osobe s mentalnim poteškoćama da razvijaju pokrete koji su situacijski definirani, omogućavajući im da se polako prilagođavaju okolnostima tatamija.

Na socijalnoj razini – osobe s mentalnim poteškoćama često imaju i dodatne socijalne poteškoće. S treniranjem pojedinačnog sporta – poput juda – ovaj problem rješava na način da polaznici stječu dodatno samopouzdanje u interakciji s drugim ljudima na temelju pravila, osjećaja svrhe i natjecanjem s drugim sportašima.

Trener svakako treba imati iskustvo u radu s osobama s poteškoćama, posebno mentalnim, što dulje iskustvo to će trener biti stručniji. Lako je primijetiti kako je obrazovanje u području sporta s poteškoćama nerazvijeno, a iskustvo najbolja kvalifikacija za postizanje rezultata u treningu. HAŠK Mladost imao sreću što u svom trenerskom kadru ima trenera koji već niz godina radi s osobama s mentalnim poteškoćama – Rene PETROVIĆ, koji ima više od 15 godina iskustva i vodi jednog sportaša s poteškoćama na njegovom putu do međunarodnog sportskog uspjeha – Tomislav IVAŠKOVIĆ. Kad imate pravog profesionalaca i osobu koja se na tatamiju osjeća samouvjereno, novi članovi će se osjećati opuštenije i biti će željni isprobati novi sport.

Na kraju je aktivnost trajala dva sata, jer je bilo potrebno neko vrijeme da se svi obuku u kimono i postave na uredan način da se izmjenjuju i kasnije rade u parovima. Osobe koje su sudjelovale u eksperimentalnoj akciji:

Marko K., 15.8.1995.
Hrvoje F., 22.11.1987.
Igor S., 5.8.1967.
Magdalena H., 25.1.2004.
Tomislav Č., 10.10.1971.
Dominig Gj., 24.10.1996.
Tomislav I., b. 28.5.1987.

Zajedno s Reneom još dva trenera su vodili treninge.

Završne napomene nakon odrađenog eksperimentalnog trening: za osobu poput mene bez prethodne stručnosti u ovom području ovo je bilo vrlo korisno iskustvo, svjedočiti kako se mladi prilagođavaju i prihvaćaju novi sport kako bi komunicirali i surađivali sa okolinom. Judo je, kao kontaktni sport, ljudima pružio priliku da međusobno dokažu svoje motoričke, ravnotežne sposobnosti i snagu. Posebno je zanimljivo svjedočiti kako su međusobno komunicirali, slijedeći redovna pravila i koncepte borbe u judu.

Judo je sport koji preporučujemo i drugim klubovima da koriste kako bi osobama s mentalnim poteškoćama pružili novu perspektivu i novu metodu za razvoj svojih motoričkih i socijalnih vještina. Judo je fantastičan način da se zabave i da se druže.